Produkty bez cukru – czyli słodycz dla zdrowia

2021-09-02
Produkty bez cukru – czyli słodycz dla zdrowia

Nauka stale dokonuje nowych odkryć i dzięki niej od jakiegoś czasu wiemy, że cukier nie jest zdrowy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o otyłość. Cukier przede wszystkim zwiększa zagrożenie powstania przewlekłych chorób u osób, które wykazują na nie podatność genetyczną. Natomiast w wieku średnim i starczym zdecydowanie powinien być on ograniczany, gdyż najprościej mówiąc przyczynia się on do starzenia organizmu. Dlatego też jakiś czas temu powstały produkty bez cukru, w tym podstawowe, jak chleb, by chronić zdrowie osób tego wymagających, a pozostałym umożliwić prowadzenie zdrowego trybu życia.

Uzależnienie od cukru – czy rzeczywiście istnieje

W kontekście powyższych informacji wpisuje się również znany już fakt – że cukier uzależnia. Doskonale wiedzą o tym producenci żywności, w tym napojów, i dla przykładu, gdyby diabeł z tego tytułu rozdawał mieszkania, pracownicy Coca-Coli otrzymaliby w piekle najlepsze apartamenty. Producenci doskonale wiedzą, że jeśli w produkcie żywnościowym jest cukier, istnieje duże prawdopodobieństwo, że konsument ponownie po niego sięgnie. Nie można jednak nie przyznać, iż cukier kusi i poprawia smak wielu potraw, w szczególności sałatek – być może wiele osób zauważyło w ostatnich latach, że smak wielu przetworów zmienił się i są one o wiele lepsze niż dawniej. Nie ma tu żadnej tajemnicy – kiedyś dodawano do nich znacznie mniej cukru.

Na rynku spożywczym zrodził się pewien rozłam, jak można sądzić korzystny dla konsumenta. Podczas gdy wielkie koncerny dosypują coraz więcej cukru do żywności, pojawiła się opozycja tworząca „kulinarne podziemie” (jesteśmy dumni, że Zdrowa Micha również do niego należy). Każdego dnia walczy ona z nieświadomością społeczną i mimowolnie z równie nieświadomymi rolnikami, hodowcami buraków cukrowych. Dostarcza też na rynek zdrowe i smaczne produkty bez cukru, a by podkreślić swoją rolę i siłę głosu, nawet łakocie – bezcukrowe słodycze. Istnieje więc nadzieja, bo cukier rzeczywiście szkodzi.

Jakie są skutki zdrowotne nadmiaru cukru w pokarmie

Jeśli w całość dotychczasowej narracji wpisuje się szkodliwość białych kryształków, należy ją wyeksponować. Cukier szkodzi między innymi, ponieważ:

  • prowadzi do otyłości, którą uznajemy już za chorobę cywilizacyjną – innymi słowy, gdyby człowiek odżywiał się w sposób naturalny, choroba cywilizacyjna by go nie dotknęła (natomiast sam mechanizm wiąże się z tym, iż niespalony cukier, czyli jego nadmiar, zamienia się w tłuszcz i w tej postaci odkłada),
  • oszukuje organizm – chęć na słodkie, nierzadko będąca skutkiem uzależnienia, prowadzi do przyjmowania właściwie pustych kalorii, które sycą, lecz odbija się to na zdrowiu w zgeneralizowany sposób,
  • niszczy urodę – nadużywanie cukru ma bardzo duży wpływ na skórę i nierzadko prowadzi do zmian w jej obrębie (może być między innymi przyczyną trądziku, generować powstawanie cząsteczek AGE i wiele więcej),
  • doprowadza do spadku produktywności – choć złudnie daje poczucie zwiększonej energii, lecz nie trwa to wystarczająco długo,
  • niszczy zęby – w stopniu, w którym nierzadko ratunkiem pozostają wyłącznie implanty,
  • przyśpiesza procesy starzenia się organizmu – co nie tylko wpływa na urodę, ale ogólną sprawność psychofizyczną (nie bez kozery można tez powiedzieć, że skraca życie),
  • i co związane z powyższym, podnosi ryzyko zachorowania na ciężkie choroby – nie chodzi tu już o choroby skojarzone z nadwagą, ale o wspomniany już fakt, iż cukier negatywnie wpływa na komórki ciała, co dotyczy również wszystkich narządów wewnętrznych (spożywany w nadmiarze między innymi prowadzi do: zatłuszczenia wątroby, problemów z krążeniem, wydolnością psychiczną etc.).

Podsumowując, żartować tu się nie da. Jak wynika ze statystyk NFZ, przez samo spożycie słodzonych napojów w Polsce umiera corocznie niemal półtora tysiąca ludzi. Należy więc oddać hołd „opozycji”, która wnosi na nasze stoły zdrowe produkty bez cukru. Należy się im przyjrzeć.

Promyk światła w mroku sieciówek

Produkty bez cukru pojawiły się każdym asortymencie. Można więc kupić:

  • napoje bez cukru – a przy tym słodkie,
  • przetwory bez cukru – wśród których królują dżemy i konfitury,
  • pieczywo bez rzeczonego dodatku, co wcale wbrew pozorom nie jest łatwe w zwykłym sklepie,
  • i żeby nie wymieniać wszystkich półek sklepowych, nawet słodycze pozbawione cukru.

Problem w tym, że powyższych, zdrowych produktów bez cukru nie da się znaleźć w sklepie, do którego zazwyczaj udajemy się na zakupy. W rzeczywistości niejeden Konsument byłby zaskoczony, gdyby zaczął dokładnie czytać etykiety na żywności, w której obecności cukru nie podejrzewał. Na razie więc można liczyć wyłącznie na prywatne manufaktury, jak nasza Zdrowa Micha, które powstały i wyrosły na idei zdrowego żywienia i stale rozwijają skrzydła. Natomiast ósmy cud świata – Internet, wspomaga nas w dołączaniu do podziemia i sprawia, że zamówiona w sklepie online zdrowa żywność nierzadko dociera do nas już następnego dnia.

Polecane

pixel